מסע בין עולמות

לחקור את המציאות

המדד האמיתי

הנסד”ק, מדד מניות בבורסה האמריקאית של חברות ענק המובילות את השוק, הוא לא רק מדד כלכלי חברתי בארה”ב. כאשר אני מתבונן ברשימה הארוכה של ניירות הערך יותר ויותר מתגלה לפני מעין מפה סודית. שמות החברות, המספרים והנתונים כאילו מתערבבים יחד כמו בחפיסת קלפים, מסתדרים מחדש ומציגים גרף אחר לגמרי. אותה קבוצה של ענקי מסחר מסתירה בתוכה את סוד האושר של האנושות במאה ה- 21. אותו מענה על השאלה המרכזית שמעסיקה כל אחד מאיתנו במשך כל חיינו, מה עושה אותנו מאושרים, אילו פעולות יתנו לנו את אותה ההרגשה של הכיף שבחיים.   

בראש הרשימה לא נמצא למשל חברות מזון, הרי כולנו אוהבים לאכול. אבל כן נמצא למשל בראש הרשימה חברות מובילות וידועות כמו: מיקרוסופט, אפל, אמזון, פייסבוק, גוגל, טסלה, נטפליקס והרשימה עוד ארוכה. ואם אני מתרגם את זה לשפה של אושר, נראה באופן לא מפתיע, שאנחנו משקיעים הרבה מאוד מהזמן בתקשורת בינינו. אנחנו כל כך אוהבים להיות בקשר עם אנשים אחרים מסביב לעולם בכל מיני צורות. לאלו שאנו פתוחים יותר נעדיף באופן ישיר בטלפון או שיחת וידאו. אם להיות פחות מחויבים אז נשלח מייל, נשתף פוסט, תמונה או וידאו. אנו יצורים חברתיים, זה לא סוד, ודרך רשת האינטרנט גם כבר אין גבולות בין הערים והמדינות. הפכנו למדינת כדור הארץ, שבה כולנו יכולים להתקשר לכולם. 

עוד לפי מדד האושר, דבר נוסף שנותן לנו הרגשה טובה שאנו לא בשיחה עם מישהו, אז מתרכזים בקניות, דרך האינטרנט כמובן. ניתן להזמין כל דבר שיש עליו תג מחיר, ולעיתים במחירים יותר נמוכים מהחנות ליד הבית. אבל אפשר גם להיות יותר מאושר. בכל רגע נתון דרך מכשיר הסלולאר, המחשב או הטלוויזיה בבית אנו יכולים להיסחף למציאות אחרת עם איזה גיבור הוליוודי, בסרט או סדרה עטורת פרסים בתקציב של כמה מיליוני דולרים. האושר קיים במרחק לחיצת כפתור.

כאשר משווים את החיים שלנו עם אלו שחיו לפני כמה מאות שנים, רואים כמה ההתפתחות שחוותה האנושות, הקידמה והטכנולוגיה, מאפשרים לנו עתה לעבוד פחות קשה, להשיג מזון ומחסה בצורה יותר קלה ונגישה. וכך יוצא שיש לנו יותר זמן להשקיע במה שחשוב באמת, הנאות החיים, אותם דברים שבאמת חשובים לנו כי הם גורמים לנו להיות מאושרים. לכן אנו מבזבזים כל כך הרבה זמן בחיינו כיום להתקשר אחד לשני, לצפות בסרטים ולערוך קניות, כי זה כנראה גורם לנו לא מעט תענוג, אחרת לא היינו משקיעים בכך כנראה הרבה זמן.

מצד שני, נראה כי בעולם אנו משקיעים לא פחות גם במלחמות. כגודל הציפיה של האנושות לתקופה של שלום, ככל שעוברות  השנים, המלחמות הופכות דווקא ליותר ויותר קשות, הרסניות, ורחבות היקף. אמנם זה לא נותן לנו יותר תענוג, ובכל זאת את הקידמה והטכנולוגיה אנו מנצלים לטובת פיתוח של כלי התקפה והגנה משוכללים יותר. עדיין לא קמה חברה שתפתח מוצרים שמבוססים על ואהבת לרעך כמוך. כנראה שאין לנו עדיין צורך בזה, כי זה עדיין באמת לא מביא לנו מספיק תענוג.